42 är svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting. Åtminstone om man får tro superdatorn Djupa Tanken i Liftarens guide till galaxen. Och jag tror faktiskt att Djupa Tanken har rätt, fast just siffran 42 är helt ointressant i sammanhanget. Det är lustigt hur man kan läsa böcker, se filmer, skriva, måla tavlor, musicera och så vidare. Så plötsligt efter kanske flera år, eller tredje gången man läser en bok, ser en film eller betraktar en tavla så ser man helt nya perspektiv och nya sammanhang i scener, repliker och penseldrag. Jag undrar ofta om perspektiven är medvetet konstruerade, intuitivt formulerade eller om det bara finns i min betraktelse helt oberoende av upphovspersonen.

Djupa Tanken

När det gäller svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting så behövde jag varken läsa om böckerna eller se om filmen. Det kom i en minnesbild, sannolikt tämligen förvrängd, som minnesbilder är, men tydlig. Jag insåg att det är precis detta det handlar om. Vi söker ofta efter något som inte finns. Djupa Tanken levererar ett svar på en omöjlig fråga. I boken samlas man kring Djupa Tanken vid den tidpunkt som svaret enligt överenskommelse ska levereras. När alla så frågar hur svaret kan vara 42 så är det ingen som minns frågan. Man måste börja söka efter på vilken fråga som svaret kan vara 42. Så går det runt, runt, runt. Det finns inget svar och ändå söker vi det och blir sällan nöjda med de svar vi får på vägen, eftersom vi inte vet vilka frågor vi ska ställa och hur vi själva ska förhålla oss till frågorna och svaren.

Jag har varit med på ett flertal seminarier, workshopar, webinarier och kurser som på olika sätt har handlat om att finna sig själv eller att finna någon slags lycka, mer eller mindre specificerad. Det brukar nästan alltid levereras en mängd lösningar och sanningar för hur man ska göra – hur man blir lycklig, rik och fri. Man vill åtminstone se det så, i sin vilsenhet och i sina drömmar om himmelriket på jorden. Och man går därifrån oftast ganska upprymd, tillfreds och full av energi, entusiasm och hopp. Så går det någon dag eller två och man är tillbaka där man började. Eller kanske till och med några trappsteg längre ner när man börjar jämföra sig själv och sitt misslyckade liv med alla de där lyckade människorna man mött. Insikten om att man inte blev frälst, eller fick de där avgörande insikterna den här gången heller gör allt mer ont. Alla andra verkar vara så lyckligt lottade och så lyckliga. En stor brist i många sådana sammankomster och sammanhang är att de så sällan berättar hemligheten bakom att lyckas och att bli lycklig. Här kommer det:

DU MÅSTE GÖRA JOBBET SJÄLV!

Det går självklart att ta stöd i olika grupper och av coacher, men till slut hamnar du ändå där, att du måste göra jobbet själv. Ingen annan skapar din lycka, formulerar eller förverkligar dina drömmar. Om du tror det kommer svaret på din fråga om meningen med livet och allt att alltid förbli 42. En obegriplig siffra, ett goddag-yxskaft-svar som du inte kan använda till något. Liftarens guide till galaxen är fylld av underbara citat som handlar just om detta. ”Det är en konst, eller rättare sagt ett knep med att flyga. Knepet är att lära sig kasta sig till marken och missa.” Om du vill lära dig att flyga, att hitta det som gör dig lycklig och tillfreds, så måste du finna din egen väg och du måste göra jobbet själv. Det många gör efter att ha deltagit i ett spännande webinarium är att kopiera webinarieskaparna liv, trots att det aldrig var så de tänkte det i webinariet. Alla blir inte lyckliga och fria av att sälja varor och tjänster på internet, men många av t.ex. de pionjärer som kallar sig digitala nomader gör det, därför att det passar dem och de är duktiga på det. Om det inte är just det du drömmer om, så kommer det livet och den drömmen bara att bli 42 för dig.

Så vad är då svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting? Ja det är nog 42. För både frågan och svaret är helt irrelevant för de allra flesta. Men deppa inte ihop för det. Gå på föreläsningar och kurser. Delta i webinarier och anlita coacher. Men vänta dig aldrig att de ska ge dig svar på någonting. Det och de kan bara hjälpa dig att ställa kloka frågor, som du själv måste koka ihop till en god mustig gryta fylld av äventyr, trygghet, kärlek, vänner och liv.

Free your mind!

 

2492 Visningar totalt 2 Visningar idag