agentstefan

med rätt att leva

Anlita lektör eller inte?

Lektör

Det frågas ofta i författargrupper på facebook om varför man ska anlita en lektör för sitt arbete. Anledningen till frågan är ofta att det kostar pengar, som ska betalas med beskattade medel. Det är klart att det är mycket pengar om man inte har mycket inkomst och det kan verkligen svida i plånboken. Dessutom kan det vara svårt att veta om den man anlitar verkligen kommer att göra ett arbete som kommer att betyda något för ditt projekt. Men det handlar också om man tror på sitt verk. Är resultatet av ditt arbete värt att satsa pengar på? Det är förstås en omöjlig fråga att svara generellt på. Det är upp till var och en. Finns inte pengarna så gör de inte det, men om det handlar om prioritering så kan det handla om du vill satsa på åtta dagar på Kanarieöarna eller öka möjligheterna till att få din roman utgiven.

Att anlita en lektör kostar lite olika mycket, men det är inte helt ovanligt att det handlar om 5-7000 kronor inklusive moms. En del lektörer ger också möjlighet till avbetalning. Drar man bort momsen  på 25% och egenavgifter (de flesta har enskild firma) på knappt 30%, så blir det ungefär 4300 kronor kvar (om jag utgår från det högre arvodet). Tidsåtgången varierar säkert för varje projekt och lektör, men det är inte ovanligt att det landar på minst 60 timmar (läsning, analys och kommentarer). Det motsvarar en timlön (i plånboken) på drygt 70 kronor eller ett timarvode till kunden på 117 kronor inklusive moms. I min värld låter det som om man får oerhört mycket för pengarna, om man hittar en bra lektör där personkemin fungerar. Ett riktigt lågt timarvode i arkitektbranschen, där jag själv verkar, ligger på 750 kronor med momsen inräknad, men oftast minst 25% högre.

Vad gör då en lektör? Det beror på vad du vill att hen ska göra. När jag anlitade Joanna Björkqvist bad jag henne att framför allt fokusera på struktur, logiska luckor, trovärdighet, gestaltning. Det jag fick tillbaka var en drygt sju sidor lång analys om språket, karaktärerna (var och en), struktur, tempus, handlingen med mera, där mina frågor var tydligt invävda. Dessutom fick jag tillbaka mitt manus med kommentarer på alla 220 A4-sidor (med undantag för fyra). När jag bläddrar igenom upptäcker jag en massa saker som jag undrar hur det kan ha blivit så. Hur tänkte jag här? Varför skrev jag så? Många logiska luckor och strukturproblem som nu kan och ska rättas till, trots att jag gått igenom mitt material så många gånger och till och med läst det högt för mig själv. En wow-känsla utöver det vanliga.

Vem ska man då anlita? Ja, hur långt är ett snöre? Det enda råd jag kan ge är att be om rekommendationer. Hör med författarvänner i facebookgrupper och på skrivarkurser vilka de anlitar och hur det fungerar. Det kan vara bra att ha koll på i vilken genre dina kollegor skriver i. Det behöver inte ha någon betydelse, men det kan ha det. Skriv till de lektörer du tycker verkar intressanta och beskriv kort vem du är, vad du gör och vad du vill ha hjälp med och fråga om de har tid att hjälpa dig, när, hur de jobbar och vad det kostar. Jag tycker själv att det är en stor fördel att kunna ses för en genomgång efter genomfört arbete, men det är kanske inte nödvändigt. Att anlita lektör har haft en stor betydelse för mitt arbete. Deras insatser ska alltid betraktas som rekommendationer och jag behöver givetvis inte ändra något alls, men Joannas klockrena analyser och skarpa kommentarer har jag inte kunnat förkasta. Nu känns det som om arbetet med min roman är inne i sitt viktigaste skede, där jag kan slipa den från en något gråaktig klump som glimmar till på många ställen till en diamant (jo jag har lite hybris just nu).

12271 Visningar totalt 2 Visningar idag

3 kommentarer

 1. Tack för ett bra inlägg! Jag håller med dig om att anlita en lektör är väl investerade pengar (om man väljer en som man är nöjd med så klart). Jag anlitade både lektör, och flera testläsare vid arbetet med min bok I skuggan av Blå Jungfrun. Att få professionell hjälp, tips, och en spark vidare i arbetet är för mig ovärderligt.

  När jag nu arbetar med uppföljaren till första boken, har jag bestämt mig för att testa att ta hjälp av en coach under vissa bitar och episoder i processen. Jag hoppas det kan tillföra ungefär samma sak som en lektör, men att det finns uppbackning under processens gång också.

 2. Eva Sävfors

  1 juli, 2015 at 16:34

  Hej Stefan!

  Fick den här länken av en skrivande väninna, Pia Bergman.
  Klockrent, skulle jag säga! Jag håller själv på med sluttampen av mitt manus och räknar med att bara jobbet med att göra alla korrigeringar (som Pia noterat) tar minst 5 min/sida. = 30 tim för min text.
  SÅ om din lektör gjort allt jobb för summa ca 7,000 kr så kommer jag att anlita henne i nästa fas! Tack för bra tips och lycka till med att putsa på klumpen!
  Hälsningar
  Eva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2020 agentstefan

Tema av Anders NorenUpp ↑