Har du nånsin känt att livet är på väg i en riktning som du inte riktigt har koll på. Eller att det är helt riktningslöst och att du står och trampar vatten och börjar bli väldigt trött i benen? Det är nog inte en alltför ovanlig känsla. Men har du någon gång känt det motsatta? Att allt är på väg precis åt det håll du vill och drömmer och att allt hela tiden faller på plats vad du än gör? Jag tror inte det är lika vanligt. Det är nog mycket enklare att falla in i offerrolls- och jantekänslan och kampen handlar vanligtvis att hålla näsan över vattenytan. Men det måste faktiskt inte vara så. Jag tror i och för sig inte att någon kan leva i ett ständigt positivt flow. Jag vet inte ens om man skulle stå ut med det. Det behövs nog några dippar ibland för att man ska uppleva och uppskatta det positiva flödet och för att reflektera.

 

Det första man behöver göra för att ratta in rätt flödesfrekvens är att inse att man faktiskt vill något och att det man vill är möjligt. För mig var mötet med likasinnade människor, som gör i stort sett det jag vill göra, en väckarklocka. Jag tror verkligen på att mingla med sina förebilder och inspirerande människor. Om man ständigt umgås med människor som mår taskigt och inte vill något annat än att invänta den sista 1,2 kvadratmeterslägenheten, så har man rätt dåliga odds för att få de influenser som behövs för att vakna upp ur sin dvala. Mina första kontakter var via facebook, men att träffas i verkligheten i föreningar, på mässor, fester, kurser eller annat funkar förstås precis lika bra. Internet är bara så enkelt för att komma igång snabbt och innan man helt säkert vet vad man själv vill är det rätt skönt att skutta runt bland facebookgrupper och gillasidor och känna sig fram.

 

Du behöver formulera vad du vill. Det är inte enkelt, men du måste inte pricka rätt med en gång. Bara att börja formulera sig i ord på datorn eller på papper är en viktig process i sig. Du kanske till och med kommer fram till att ditt liv är riktigt ok, fast det behöver några mindre justeringar. Eller så vill du byta riktning totalt. Om man kör fast här så kan man faktiskt ta hjälp, antingen av verkligt generösa vänner som vill dig det bästa, eller av dina nya ”flow”-kontakter. Var försiktig med vilka vänner du anförtror dig till. Det är inte ovanligt med negativa reaktioner även från de du ser som dina närmaste vänner. Att anlita en coach i detta läge kan vara riktigt klokt. Använd gärna frågan ”vad är viktigt på riktigt för mig?” som ledstjärna.

 

Ta första steget och invänta inte ”rätt tillfälle”. Det kommer aldrig något rätt tillfälle. Det kommer dina inre bromsar att se till åt dig med automatik. Du kanske inte kan komma iväg på en jorden-runt-resa i eftermiddag. Det finns säkert en del som du måste ordna innan, särskilt om du har en partner och barn. Pengarna kanske saknas. Men du kan börja planera för det du vill. Jag har tidigare skrivit om hur du kan planera för att förverkliga dina drömmar under inlägget ”Varför vill du inte bli lycklig?”. Det första steget kan vara att planera in ett datum när du ska genomföra det du vill. Skriv in det i din kalender oavsett om det är en resa, ett företag som ska startas, en flytt, eller vad det än kan vara. Skriv därefter ner steg för steg hur och vad du ska göra för att kunna genomföra det du vill och när de stegen måste tas. Skriv in även det i kalendern. Allt det här kan ta lite tid, några veckor kanske, eftersom det kanske finns en del som måste tas reda på. Om du är orolig för att du kanske kommer att skjuta även detta framför dig, skriv in i din kalender när du ska ta reda på vad och när din steg-för-steg-plan ska vara klar. Gör den helt klar helst inom en vecka, men vänta inte längre än en månad.

 

Tro att det går att genomföra det du vill. Inget gör sig självt utan det hänger på dig om det ska bli av. Det är just därför chanserna är så stora att det kan bli verklighet eftersom du är den som bäst vet vad du vill (om du inte hoppat över det jag skrev här längre upp). Även de mest orealistiska drömmar går faktiskt att genomföra om man har lite fantasi. Jag känner några som till och med sagt upp sig från trygga jobb, flyttat till ett varmare land och bor i en vacker stuga vid havet och lever på att lägga några timmar om dagen på att sälja varor eller tjänster via internet. En del av dem hade ett startkapital, men några av dem hade nästan ingenting. De bara visste att det skulle gå och de var vana att tänka utanför den fyrkantiga lådan. Även här kan det vara klokt att boosta sig själv med hjälp av riktiga vänner eller en coach. Man får nämligen sina stunder av tvivel. Men glöm inte bort att det går att finna lösningar på högre hinder än du tror.

 

Titta inte bakåt. Att leva i ett flöde där saker sker som man vill att det ska ske är en underbar känsla. Men – och det är ett stort MEN – det är inte helt smärtfritt att genomgå större förändringar. Det kommer nästan alltid en smekmånadsperiod där allt känns underbart, fritt och fantastiskt. Luften i lungorna och under vingarna är frisk och härlig. Det få pratar om är den tid som kommer när själ, kropp och tanke hinner ikapp varandra och förändringsångesten sköljer över som en kall våg. Även vid mindre förändringar, som när man byter bil, byter bostad eller när man åker på en ovanligt lång semesterresa kan det inträffa. Vid större mer omvälvande förändringar kommer det nästan alltid – ifrågasättandet och tvivlet. Gjorde jag verkligen rätt? Var det detta jag ville? Låt det sjunka in och passera. Titta inte bakåt och ångra det du lämnat. Inte än. Vänta med utvärderingar tills du har passerat den jobbiga delen av processen. Risken är annars att du hamnar i ett ångerhjul, där du ångrar dig fram och tillbaka hela tiden. Det är som att gå tillbaka till ett gammalt jobb som man en gång medvetet lämnat. Plötsligt så minns man varför man ville därifrån.

 

Le och gläds åt att du har tagit dina första steg till nåt nytt, hur stort eller smått det än är. Det låter kanske fånigt, men jag känner många som gör en massa saker som de drömmer om och när de väl gör det så har de svårt att njuta av vad de uppnått och vad de får uppleva. Så det här är kanske det viktigaste av allt. Se till att verkligen njuta av dina framgångar. Hellre att förverkliga små drömmar som du hinner och klarar av att glädjas åt än att rusa förbi eller in i nya drömmar och missa njutningen. Stanna upp ibland och reflektera över dina framgångar och le!

Free your mind!

 

3287 Visningar totalt 2 Visningar idag