agentstefan

med rätt att leva

Att skriva en bok – del 6 Bok nr 2

Som jag skrivit tidigare så har min första roman inte ens nått bokhandlarnas hyllor. Trots det började jag för ett bra tag sen att skriva på nästa roman och har påbörjat synopsis för nummer tre. Det finns förstås flera anledningar till det. Den viktigaste för mig är att skrivandet i sig är en drivkraft. Det går helt enkelt inte att sitta och vänta på resultatet av nummer ett. Det finns dessutom en stor risk att den inte blir min storsäljare, av det uppenbara skälet att jag förhoppningsvis blir bättre på hantverket ju mer jag skriver. Eftersom det för många, inklusive mig tar upp till ett par år att få en roman helt färdig för att skickas iväg till förlag, så finns det definitivt ingen anledning att vila på hanen.

För min del handlar det också om att ha något att längta till, en ny berättelse, nya människor, fantasivänner, livsöden. Den roman jag arbetar med nu handlar om en flicka som heter Alice. Berättelsen om Alice startade för några år sen med en kortnovell, som publicerades i en antologi. Där hade hon ett annat namn och var äldre. Jag fascinerades av henne som person och började fundera på hur hon skulle vara, vad hon hade för uppväxt och vad det var som drev henne till att göra det hon gjorde i novellen. Jag verkligen längtade att få väva livet kring henne, ge henne vänner, familj, men också en inre konflikt. Romanen har arbetsnamnet Alice och odjuret.

Jag skrev tidigt en synopsis för berättelsen, långt innan jag färdigställde Så ta nu mina händer. Den har efterhand skrivits om många gånger. Även hennes familj och uppväxt har ändrats. Nu har jag skrivit drygt halva romanen och har efter många bearbetningar kommit fram till en synopsis jag verkligen tror på. Detaljer kommer att fortsätta ändras, men jag tror faktiskt att skelettet kommer att bestå. Under arbetet med Alice liv har jag parallellt börjat arbeta med nästa roman om uteliggaren Ralf. Det är bara en lös synopsis, då jag vill inte blanda in honom för mycket än, men när det kommer upp tankar om vem han och vad han gör är så skriver jag ner det. Det skapar en längtan och gör att det förhoppningsvis inte blir alltför stor sorg att så småningom lämna Alice. Förra veckan var jag i den italienska staden Lecco, där stora delar av romanen utspelar sig, för att göra efterforskningar och att skriva, men också för att spela in korta filmsnuttar i viktiga miljöer och fotografera inför kommande marknadsföring. Det gör arbetet så mycket roligare och varierande att jobba med alla delar parallellt och få glida in i Alice-bubblan.

img_7870

Den italienska staden Lecco, vid Lago di Como, där stora delar av Alice och odjuret utspelas.

Det brukar beskrivas som det allra svåraste att skriva den andra boken efter att den första gjort succé. Därför är det otroligt smart att påbörja nummer två långt innan man har den minsta aning om någon annan än den närmaste släkten kommer att vilja läsa den första överhuvudtaget. Något jag uppfattat som svårt för egen del är att arbeta med marknadsföring av Så ta nu mina händer när jag nu är så inne i en annan karaktärs värld. Mikael är just nu långt borta och Alice tar hela min uppmärksamhet som författare. Det blir nästa nöt för mig att knäcka och när jag har erfarenhet av hur det fungerar så får jag återkomma.

Free your mind!

8561 Visningar totalt 2 Visningar idag

1 kommentar

  1. Så intressant att läsa om hur du tänker och vad du gör i din skrivprocessen och att det tar tid att skriva. Jag drömmer fortfarande om att skriva min första bok. Har gjort några försök och då brukar de första 50 – 60 sidorna gå i ett huj, efter det brukar det bli trögt och falla ur i ännu ett avstannat projekt.

    Det beror nog på att jag inte har koll på strukturen i skrivandet, trots att jag slukat många böcker

    ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2020 agentstefan

Tema av Anders NorenUpp ↑