IngridElfberg_DenDuBordeFrukta_framsidaDen tredje psykologiska thrillern Den du borde frukta av Ingrid Elfberg (Bokfabriken) är en behaglig utveckling av författaren. Handlingen utspelar sig i Elfbergs egen hemstad Göteborg och inleds med att en välkänd företagare hittas flytande (mördad) i Göta Älv. Hans exklusiva lägenhet är tömd på värdefulla föremål, men den ser till en början ändå orörd ut.

Vi möter också den snart femtioåriga Zora som i ett enda slag får sparken både från jobb, pojkvän och lägenhet i Stockholm. Arbets- och bostadslös åker hon till sin bror utanför Göteborg där hon får tillfälligt husrum.

Det jag tycker är särskilt intressant med Den du borde frukta är hur författaren leder in mig i två parallellberättelser, där jag länge inte vet om de kommer att vävas samman mer än att Zoras bror är polis och deltar i utredningen av det inledande mordet. De löper som två tydliga skidspår, men utan kopplingar. Så småningom dras även Zora in i en allt märkligare värld i ett möte med en man som hon funnit via en dejtingsajt. Det är just nätdejting som är bokens röda tråd och det som till slut också binder samman berättelserna.

Man anar en kvinnlig skurk i bakgrunden och Elfberg bjuder på återkommande kursiva glimtar ur hennes tankar. Det är ett genialiskt drag eftersom de inte bara är störande, obegripliga inspel, som det ofta är i andra romaner som använder samma grepp, utan tydligt, starkt och framåtdrivande. För min del hade det kunnat finnas mer av det i boken.

En rolig detalj, som författaren bjuder sina trogna läsare på, är att man perifert återfinner karaktärer från hennes förra roman Tills döden skiljer oss åt.

Elfberg lägger ner mycket möda på research och det märks. Vi får starka karaktärsbeskrivningar, miljöer som doftar, smakar och känns och gestaltningar av hög klass i Den du borde frukta. Det är en bok som jag gärna sett som en del i en serie eftersom jag kommer på mig att sakna både Zora och inspektör Torbjörn Stark. Jag ser med spänning och nyfikenhet fram emot nästa roman.

3792 Visningar totalt 4 Visningar idag