Egentligen borde jag avsky den. Den har det mesta som jag inte brukar gilla. Såpopera, kronologiskt berättande, sadistiskt våld och till synes stereotypa gestalter. Redan första sidan får mig lite misstänksam – ett persongalleri. Där finns den kvinnliga starka hjälten, bimbon, de missanpassade, feministen och förortskillen. Varför läser jag det här? Epilogen gör mig dock ändå nyfiken. En kvinna har lämnats att drunkna och jag tycker om spänning. Jag fortsätter trots allt.

Bok

Det börjar lite trevande. Mina förväntningar är låga och mitt lästempo är lågt. Leona Bowmoore åker till  ön Palawu för att rädda Sveriges största produktion inom reality-tv, som gått lite överstyr. Ön är helt isolerad från omvärlden och deltagarna har delats in i två grupper – en som lever lyxliv på ett hotell på öns norra sida och en som bor på stranden och äter palmhjärtan och kokosnötter på den södra. Det är lite som Robinson med extra allt. Jag lägger ofta bort boken, orkar läsa kanske i tio minuter innan jag ska sova. Så småningom börjar jag ana att allt inte är som jag tror. Det börjar hända saker i lägret. Mina läsperioder blir allt längre, människorna börjar bli alltmer intressanta, djupare. Det stereotypa blir plötsligt avskavt, smutsigare och samtidigt mer sympatiskt.

Något står inte rätt till på ön och tv-teamet börjar tillsammans med deltagarna från den södra stranden att försöka ta reda på vad som händer. Nu har Catrine Tollström mig helt fast. Jag vill inte och kan inte lägga ifrån mig berättelsen. Jag måste veta hur det går. Hennes cliffhangers är lika geniala som hemska. Jag blir ett asocialt monster som inte sover.

webb_Bild

Bödeln, Frälsaren, Observatören är inte en bok för äckelmagade. Börja i så fall med något snällare. Den är intelligent berättad och bygger långsamt och obemärkt upp en fångststråle (en tractorbeam som rymskepp i science fiction-filmer använder för att fånga in fiendeskepp) som gör att du snart är fast i hennes intrignät. Jag älskar hur hon leker med det stereotypa och gör det intressant med en enkelhet och lekfullhet. Dessutom är hon så fräck att hon lagt epilogen på förlagets hemsida. Jag är imponerad och inspirerad!

Jag rekommenderar Bödeln, Frälsaren, Observatören varmt. Förutom på alla bokhandlar på nätet och i verkliga livet så finns den på Hoi förlag. Läs den!

6256 Visningar totalt 2 Visningar idag