Idag var jag på en inspirationsdag för digitala nomader, för människor som vill bli digitala nomader eller bara är nyfikna på vad det är. Det finns kanske flera definitioner på vad en digital nomad är, beroende på vem du frågar, men man skulle lite grovt kunna förklara det med att det är en människa dom är oberoende av plats och tid för sin försörjning och som använder i huvudsak digitala media för inkomster och kommunikation. Det måste inte betyda att man reser runt hela tiden. Man kan mycket väl vara bofast för att man väljer det, men man kan förflytta sig när som helst om man vill.

 

När man möts en sån här dag så har deltagarna oerhört olika förväntningar på vad som ska hända och vad man vill ha ut av dagen. Företeelsen digital nomad lockar till sig många människor som törstar och hungrar efter någon slags definierad eller odefinierad frihet. Några av de jag mötte hoppades nog att få många svar på hur man gör för att få den friheten och blev kanske lite besvikna, eftersom dagen handlade om att inspirera människor att själva förändra sina liv i en önskvärd riktning. Och det är just det. Man måste göra det själv! De som arrangerade dagen och som själva är digitala nomader, med många års erfarenhet tillsammans, bjöd generöst på både inspiration och kunskap, men resten, att skapa sin egen värld med t.ex. automatiserad inkomst, rörlighet, frigöra egentid, eller vad som nu är det egna målet, det måste man faktiskt göra själv. Man kan förvänta sig att få en färdig fungerande lösning när man köper en dator eller ett hus, men när man vill förändra sitt liv, så kan man låta sig inspireras av andra, men transpirera får man göra själv. Arrangörerna driver flera företag (t.ex. Digitala Affärsmodeller och Peel it Off) som hjälper människor på traven i sin egen livsstilsförändring. Mycket av det de erbjuder är gratis, men vill man fördjupa sina kunskaper måste man självklart betala. Men jag möter så ofta människor som vill så mycket, men det får inte kosta något, man är inte beredd att satsa något för att uppnå det man vill. Tänk om företagsledare tänkte så när de vill utveckla företaget. ”Vi vill att företaget ska växa till det dubbla, men vi tänker inte satsa något för att få det att hända!” Ju mer du vill att det ska hända och ju snabbare du vill att det ska hända, desto mer måste du satsa för att det ska bli av!!! Det måste inte nödvändigtvis kosta i pengar, men det måste kosta i engagemang och sannolikt i tid. Och gör du det inte själv, så måste du betala någon annan att göra det åt dig!

Camilla Lebert Hirvi

 

De flesta den här dagen blev nog väldigt inspirerade och kommer att använda den energi vi bjöds på att fortsätta i förändringen till ett lyckligare liv, men de få som jag hörde uttrycka sitt missnöje så undrar jag vad de över huvud taget gjorde där. Jag tycker det är en så märklig inställning att påstå sig vilja förändra sitt liv, men att inte vilja satsa på att få förändringen gjord. Vill man verkligen då? För mig låter det mest som snack! Eller? Jag har själv länge gått och gnällt över hur jag vantrivts med mitt liv. Jag har också varit irriterad över alla människor som vet ”hur man gör” som inte berättar för mig hur man gör utan ersättning. I flera år var det så. Jag ville förändra mitt liv, men inte göra jobbet själv. Idiotiskt! Det är som när man bodde hemma och mamma skötte allt åt mig i livet. Tvätten, räkningarna, maten… Men då var jag 16-17 år! Nu är jag 49!!! Lyckligtvis vaknade jag upp för flera år sen. All förändring kräver satsningar. I pengar, tid, energi, engagemang, tankekraft, mod… Ingen kommer att göra det åt mig. Ingen vet dessutom hur jag vill ha det, utom jag själv. Visst kan jag ta hjälp med bokföring, produktutveckling, hemsida med mera, men det måste jag förstås betala någon för, med pengar eller någon gentjänst.

 

Så ni alla som vill förändra era liv och leva era drömmar: GÖR DET DÅ! Ingen annan kommer att lägga två fingrar i kors för att göra det åt er. Har ni ingen aning hur ni ska göra det: BETALA EN COACH, för att ta hjälp att komma på det! Om ni inte vill betala en coach: FORTSÄTT ATT LEVA ERT VANLIGA LIV, och var nöjd med det!

Free your mind!

 

2244 Visningar totalt 2 Visningar idag